Als je kind anders is dan waarop je gerekend hebt

Je komt bij de bakker voor een halfje wit of bruin, maar de bakker heeft alleen nog een mislukt broodje op de plank liggen.

Als je kind anders is dan waarop je gerekend hebt

Vaak wordt er luchtig gedacht over zwangerschap. Je hoopt op een meisje of jongen, wellicht stiekem met specifieke eigenschappen. Maar wat als je niet eens naar de bakker kunt gaan voor dat gewenste halfje en het enige dat je kunt krijgen het mislukte broodje op de plank is?

Een zwangerschap is een wonder en een dankbaar geschenk. Ook al is het een mislukt broodje dat de bakker eigenlijk wil afschrijven. Wij kregen iets anders dan verwacht. In de eerste dagen moesten we wennen, maar al snel ontdekten we dat alle essentiële ingrediënten aanwezig waren: gezondheid en liefde. We zijn ongelooflijk dankbaar voor dit mooie geschenk; onze dochter heeft ons zoveel geleerd.

Wat onze dochter ons heeft geleerd, is dat je naar de mogelijkheden moet kijken en niet naar de beperkingen. Het beeld dat je voor de zwangerschap had, moet je loslaten, hoe moeilijk het ook is. Je ego negeren, accepteren dat ze geen doctorandus zal worden en ons geen kleinkinderen zal geven, maar er is nog zoveel meer. Het is maar Downsyndroom. We zeggen niet dat het gemakkelijk is, maar het is zeker ook niet het einde van de wereld.

De vorm die ze heeft is het mozaïek Downsyndroom, wat betekent dat ze cellen heeft met het extra chromosoom 21 en cellen waarin ze dat niet heeft. Vergelijk het met een boom: de ene helft van de boom heeft het extra chromosoom, de andere helft niet. Het komt niet vaak voor. 

In 2012 heb ik een website opgericht (mozaiekdownsyndroom.nl) en ben ik me er verder in gaan verdiepen. Dit heeft me in contact gebracht met veel andere ouders. Het is fijn om ervaringen te delen en af en toe te sparren.

Wat betekent dit voor ons en onze dochter? Als je haar ziet, zou je niet zeggen dat ze het Downsyndroom heeft, maar ze heeft wel haar eigen uitdagingen. Ze leert langzaam, heeft meer verwerkingstijd nodig en sommige dingen zijn niet vanzelfsprekend. Het is een zoektocht naar wat bij haar past, maar eigenlijk worstelen alle ouders met dat dilemma omdat we allemaal onze beperkingen hebben, bij de een zichtbaarder dan bij de ander.

Vanuit vertrouwen en kijken naar de mogelijkheden heeft ons en onze dochter ver gebracht. Ze heeft de reguliere basisschool volledig op haar eigen leerlijn doorlopen en fietst nu zelfstandig 25 minuten naar haar school in Alkmaar, waar ze op speciaal onderwijs zit omdat dat beter bij haar past. We zien haar groeien en dat doet ons als ouders ook groeien. Het is ook de kunst van het loslaten om je kind verder te helpen groeien. Heel spannend, maar gelukkig kan mijn man het beter dan ik.

Dan hebben we nog een mooie dochter zorgzaam en neemt de wereld intens waar. Ze verlangt naar erkenning en wil gehoord worden. Als dat niet gebeurt, komt haar temperament naar boven. Ze spiegelt ons en laat zien dat ze op een andere manier benaderd wil worden. Wij begeleiden haar hierin en hebben geleerd om anders te reageren op haar gedrag. Als ouders leren we constant van elkaar en van onze kinderen. Tijdens mijn opleiding tot kinder- en spiegelcoach kreeg ik inzicht in het gedrag van mijn dochter en mijn eigen reacties. Dit inzicht deel ik nu om andere ouders te inspireren en te begeleiden bij het omarmen van de unieke eigenschappen van hun kinderen. Zo kan elk kind authentiek zichzelf zijn. Het is namelijk vermoeiend als je jezelf als een cirkel beschouwt en constant probeert in een vierkant te passen. 

Laat een reactie achter