Hechting en Emotionele Bagage: De Diepe Invloed van Generatie tot Generatie

Stel je voor: jouw ontstaansreis begon met de eicel van jouw moeder, terwijl zij nog in de buik van haar moeder was. Dit creëert een diepgaande lichamelijke verbinding tussen jou, je moeder en grootmoeder. In elke vrouw leven de liefde, warmte, frustraties, verdriet en dromen van voorgaande generaties voort.

Emotionele bagage wordt doorgegeven, maar ook de kracht om trauma te doorbreken. Trauma blijft bestaan totdat iemand besluit de emotionele last te dragen, wat een einde kan maken aan een voortdurende cyclus.

Het is jammer dat er weinig aandacht is voor deze verbondenheid tijdens zwangerschap en na de geboorte. De focus ligt vaak op de baby zelf, de groei en vaccinaties. Het belang van een goede hechting in de eerste twee jaar wordt zelden benadrukt, evenals het zorgen voor jezelf en het helen van je eigen pijnpunten voordat je ze aan je kinderen doorgeeft.

Als je je niet bewust bent van deze patronen, zullen je kinderen ze spiegelen door middel van hun gedrag. Het is onze taak als ouders om naar binnen te keren, ons eigen innerlijke kind te erkennen en te helen.

Stel jouw kinderen worden gepest en jij hebt een pestverleden als kind gehad dan her beleef je je eigen jeugd, dit brengt pijn en verwarring met zich mee. Hierdoor kan je er onbewust niet helemaal zijn voor je kind omdat je het van je eigen bril ziet. Daarom is het belangrijk is het tijd om naar binnen te gaan, te helen en een liefdevol voorbeeld te zijn. Kinderen luisteren niet naar je; ze kopiëren je. 

Wat wil je voor je kinderen? Wil je het anders doen dan wat jij hebt ervaren? Dan is het tijd om te helen.

Laat een reactie achter